Zielona zupa z fasolki szparagowej
Zielony kolor zupy nie każdemu kojarzy się smacznie.
U nas w domu taka gości najczęściej.
Dziś przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej.
Składniki:
- puszka fasolki szparagowej zielonej
- mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła
- woda 50g lub mleko roślinne 50g
Fasolkę szparagową wkładam do garnka,
zalewam niewielką ilością wody (tylko żeby przykryła fasolkę).
Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut.
W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy.
Przecieram fasolkę.
Do gotującego wywaru dodaję rozdrobnioną fasolkę z całym sokiem, który pozostał z jej gotowania.
Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę.
Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę.
Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby.
Na koniec wrzucam świeżą pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowe!
Smacznego!
Kaloryczność porcji 250g zupy to około 100 kcal.