piątek, 20 lutego 2015

Zielona zupa z fasolki szparagowej

Zielony kolor zupy nie każdemu kojarzy się smacznie.



U nas w domu taka gości najczęściej.


Dziś przepis na zupę z zielonej fasolki szparagowej.



Składniki:



  • puszka fasolki szparagowej zielonej
  • mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła 
  • pszenna 1 łyżka
  • woda 50g lub mleko roślinne 50g
  • świeża natka pietruszka
  • przyprawy




Fasolkę szparagową wkładam do garnka, 

zalewam niewielką ilością wody (tylko żeby przykryła fasolkę).


Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut.


W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. 

Przecieram fasolkę.


Do gotującego wywaru dodaję rozdrobnioną fasolkę z całym sokiem, który pozostał z jej gotowania.


Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. 


Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę.

Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby.


Na koniec wrzucam świeżą pokrojoną natkę pietruszki.

Gotowe!


Smacznego!


Kaloryczność porcji 250g zupy to około 100 kcal.