Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka.
Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą.
Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami.
Składniki:
- puszka pomidorów w zalewie
 
- domowy koncentrat pomidorowy
 
- mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka
 
- woda 50g lub mleko roślinne 50g
 
- świeża natka pietruszki
 
- czosnek 2 ząbki
 
- świeża bazylia
 
- przyprawy
 
Pomidory wlewam do garnka, dodaję drobno pokrojony czosnek, świeżą bazylię, pieprz.
Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut.
W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. 
Przecieram pomidory.
Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów.
Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. 
Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym.
