Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na zupę.
Bardzo często jest to po prostu mrożonka ze sklepu wzmocniona kostką rosołową (a propo kostek rosołowych odradzam, gdyż zawierają one Glutaminian Sodu).
Ja dosyć niedawno dowiedziałam się, że jest książkowa zasada gotowania wywaru na zupę.
Chętnie się nią z wami podzielę.
Odkąd znam ten przepis moje zupy są bardzo aromatyczne i pełne smaku.
Zacznijmy od wywaru z włoszczyzny bez kapusty.
Przepis jest na cały garnek, czyli ok 2 l przepysznej bazy na zupę lub sos.
Składniki:
- Marchew 400g
- Pietruszka 200g
- Seler 200g
- Cebula 200g
- Woda 2 litry
- Przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól himalajska
Warzywa umyć, obrać, opłukać, każde warzywo przekroić na 3 części.
Wrzucić do wrzącej wody, posolić.
Dodać pieprz, ziele i liść laurowy.
Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Odcedzić wywar od warzyw i używać jako podstawy do sporządzania zup i sosów.
Gotowe!
Kaloryczność 250g wywaru to 36 kcal.
Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety
Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety