Podstawą pierwszego ze śniadań/kolacji są
kanapki na chlebie żytnim razowym.
Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego na 3 kromki chleba bezglutenowego zwykłego lub z mąki gryczanej i amarantusa.
Na zdjęciu przykładowe kanapki (moje) na chlebie bezglutenowym.
Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji
- 50 kcal.
Aby pozbyć się elementu monotonności,
propnuję czasem podmieniać jogurt na kefir czy maślankę.
Koniecznie proszę zapoznać się o informacji na temat kiełków,
powinny być nieodłącznym elementem kanapek!
Kiełki są bombą witaminową, równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma.
Śniadanie lub Kolacja 300 kcal
Chleb pełnoziarnisty razowy lub bezglutenowy
2 kromki = 70g = 150 kcal
Serek kanapkowy do smarowania lub gotowy produkt ze sklepu
2 łyżeczki = 25 kcal
Chuda wędlina drobiowa
2 plastry = 30g = 36 kcal
Surówki warzywne
100- 200g = 50 kcal
Jogurt naturalny 0%
100g = 50 kcal
lub kawa/herbata z mlekiem 1,5%
100g = 50 kcal