sobota, 17 stycznia 2015

Chleb Bezglutenowy

Po wielu próbach i błędach powstał przepis doskonały!

Prosty i mega szybki przepis na chleb bezglutenowy.


Składniki:

  • 0,5kg mąki, ja używam mieszanki mąk posiadanych aktualnie w kuchni, tym razem to było 200g mąki bezgluten uniwersalnej do chleba oraz 300g mąki gryczanej

  • opakowanie suszonych drożdż

  • kilka łyżek oleju (ja daję 3 do ciasta a 1 wykorzystuję do posmarowania chleba )

  • 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżkę ksylitolu, ew. cukru

  • 0,5l letniej wody

Do miski wsypać mąkę, wymieszać. 

Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać. 

Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto. 

Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody. 

Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać) do foremki. 

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Około 15-20 minut ciasto rośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 175-180 stopni. 

Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smarujemy olejem, ładnie się zarumieni.

Pieczemy ok 40-50 minut. Kontrolujemy pod koniec pieczenia koloryt pieczywa.

Jeśli dziecko (czytaj jedzący chlebek) nie ma uczulenia na np. słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta. 

Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady…

Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk.

Smacznego!