Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!!
Dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety.
A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami .
Dziś przedstawię wam przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ...
Składniki:
rukola pół opakowania (ok. 50g)
sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża)
ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g
pomidory 400g (dwa duże)
papryka 150g (jedna średnia)
cebula czerwona 30g
czosnek 1 ząbek
olej lniany 10g
łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego
przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano
Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję
przynajmniej na pół – następnie suszę.
Pomidory, paprykę myję i kroję.
Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę.
Cebulę myję,
obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki.
Czosnek obieram i siekam.
Wszystkie składniki dokładnie mieszam,
zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy.
Ponownie mieszam i gotowe!
Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki.
Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy.
WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal,
chcąc
zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć
ziarna słonecznika i sezamu.
Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal.
Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby.
Smacznego!