piątek, 16 stycznia 2015

Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!!

izagotuje.blogspot.pl

Dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety.

A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami .

Dziś przedstawię wam przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ... 

Składniki:

  • rukola pół opakowania (ok. 50g)

  • sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża)

  • ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g

  • pomidory 400g (dwa duże)

  • papryka 150g (jedna średnia)

  • cebula czerwona 30g

  • czosnek 1 ząbek

  • olej lniany 10g

  • łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego

  • przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano

Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę. 

Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę. 

Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam. 

Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy. 

Ponownie mieszam i gotowe!

Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki.

Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy.

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal, 

chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć ziarna słonecznika i sezamu. 

Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal. Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby.

 

Smacznego!