Domowy Majonez Light
czyli
Wielkanoc 2015 Ekologicznie
Majonez może nie jest produktem dietetycznym,
ale w każdej kuchni czasami się przydaje.
Ja robię go sama z wiejskich jaj zniesionych przez szczęśliwe kurki zamieszkujące podwórko mojej bratowej.
Składniki:
jedno kurze jajo ok 50g – 70kcal
olej rzepakowy 200g – 1768kcal
sok z cytryny (trzy łyżki stołowe) ok 18g – 6kcal
przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól himalajska, cukier
Do miseczki wbijam (uprzednio umyte!) jajo, wsypuje
przyprawy: cukru zaledwie szczyptę, soli himalajskiej i świeżo
zmielonego pieprzu po pół łyżeczki.
Mieszam wszystko trzepaczką, po ukazaniu się bąbli dolewam powoli olej.
Bardzo ważne jest, aby olej wlewać stopniowo,
powoli i
cienkim strumieniem ciągle mieszając.
(tu się przydaje druga osoba do
trzymania miseczki)
I tak mieszamy (a nawet trzepiemy) aż do uzyskania białawego koloru.
Czas na skosztowanie i doprawienie.
Często jeszcze dodaję soku z cytryny i pieprzu.
Z majonezu staram się korzystać sporadycznie
i zawsze mieszam go z jogurtem naturalnym.
Jeśli chcesz otrzymać majonez "gęstszy i cięższy" użyj samych żółtek.
Do majonezu można również wykorzystać inny olej roślinny, np. słonecznikowy.
KALORYCZNOŚĆ CAŁEJ PORCJI ok 262g = 1768kcal
KALORYCZNOŚĆ 100g = 703kcal
KALORYCZNOŚĆ ŁYŻKI STOŁOWEJ 10g=70,3kcal
Smacznego!