Marchewka z groszkiem jak u mamy!
Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem.
Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa!
Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu.
Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty!
Składniki:
ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też kupić mrożonkę Hortex marchewka z groszkiem i z głowy
łyżka masła
1-2 łyżki oleju kokosowego
łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego
1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej
szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego
ok. 6 całych goździków
Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku,
zasmażka też
jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap
pomija.
Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę
ponad poziom warzyw.
Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży.
Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy.
Dusimy na niewielkim ogniu ok.
10-15 minut.
Kosztujemy i doprawiamy.
Jak marchew będzie już miękka
przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji).
Wykorzystujemy
tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę
(w moim przypadku gryczaną).
Proporcje zawsze powinny wynosić 1:1.
Rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy i mieszamy żeby nie
było grudek. Im zasmażka jaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza
tym mocniej wyciągnie smak z potrawy.
Dodajemy ją po przestygnięciu do
gorącej jeszcze potrawy i mieszamy.
Na sam koniec, kiedy już osiągniemy
oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę.
Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności.
Smacznego!