czwartek, 15 stycznia 2015

Marchewka z groszkiem jak u mamy!

Jedną ze stałych pozycji w naszym menu jest marchewka z groszkiem.

Koniecznie taka, jaką robi moja teściowa!


Także dziś proponuję przepis na taki właśnie dodatek do obiadu.

Właściwości zdrowotne marchewki i groszku każdy zna więc do roboty!

 

Składniki:

 

  • ok. 0,5 kg marchwii pokrojonej w kostkę (jardinière) i zielonego groszku w proporcjach 60% marchew, 40% groszek, można też kupić mrożonkę Hortex marchewka z groszkiem i z głowy

  • łyżka masła

  • 1-2 łyżki oleju kokosowego

  • łyżka śmietanki, śmietany lub jogurtu typu greckiego

  • 1-2 łyżki mąki (mąka jest do zasmażki) ja używam gryczanej

  • szczypta: cynamonu, soli himalajskiej, cukru,pieprzu świeżo mielonego

  • ok. 6 całych goździków

 

Wszystkie przyprawy dodajemy wg. własnego smaku, 

zasmażka też jest wedle uznania, jesli ktoś woli bardziej płynną wersję ten etap pomija.

Marchew i groszek wsypujemy do garnka, zalewamy wodą trochę ponad poziom warzyw.

 Jeśli były mrożone czas gotowania się wydłuży. Dodajemy łyżkę masła. Dodajemy przyprawy. 

Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut.

Kosztujemy i doprawiamy. 

Jak marchew będzie już miękka przystępujemy do zrobienia zasmażki (do gęstszej opcji). 

Wykorzystujemy tu mój ulubiony olej kokosowy (bardzo wysoka temp. dymienia) oraz mąkę (w moim przypadku gryczaną). 

Proporcje zawsze powinny wynosić 1:1. 

Rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy mąkę, rozgniatamy i mieszamy żeby nie było grudek. Im zasmażka jaśniejsza tym lepiej zagęści, im ciemniejsza tym mocniej wyciągnie smak z potrawy. 

Dodajemy ją po przestygnięciu do gorącej jeszcze potrawy i mieszamy. 

Na sam koniec, kiedy już osiągniemy oczekiwany smak (poprzez doprawienie) dodajemy śmietankę.

Ja używam tego dania jako dodatek do kaszy gryczanej, ziemniaków czy mięsa aby dodać smaku i wilgotności.

Smacznego!

 

izagotuje.blog.onet.pl