Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką
Większość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?!
I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii...
Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa.
Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej.
Składniki:
gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki
serek wiejski 1 opakowanie 200g
papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g
cebula czerwona (jest delikatniejsza niż zwykła) 25g
czosnek 1 ząbek
przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano
Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy!
Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki.
Smacznego!
KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal
KALORYCZNOŚĆ 1 porcji 10g = 8kcal
Dla porównania 10g masła extra = 73,5kcal