niedziela, 18 stycznia 2015

Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką

Większość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?!

I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii...

Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa.

Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej.


Składniki:


  • gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki

  • serek wiejski 1 opakowanie 200g

  • papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g

  • cebula czerwona (jest delikatniejsza niż zwykła) 25g

  • czosnek 1 ząbek

  • przyprawy: pieprz, sól himalajska, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano


Jaja i czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. 

Blendujemy. Dodajemy przyprawy. Mieszamy i kosztujemy!

 

Taka pasta to dawka niezbędnego nabiału (w celu dodatkowego obniżenia wartości kalorycznej możemy dodać chudy ser twarogowy) oraz cennej wit. C pochodzącej z papryki.


Smacznego!


KALORYCZNOŚĆ 100g pasty = 80kcal

KALORYCZNOŚĆ 1 porcji 10g = 8kcal

Dla porównania 10g masła extra = 73,5kcal