Domowa wędlina z indyka!
Zdrowa i praktycznie bez tłuszczu, zrobiona w domu.
Moja nowa wędlina z indyka.
Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach.
Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy.
Składniki:
1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem
przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra
Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części.
Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso.
Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę.
Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h.
Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem.
Zamykamy szynkowar i parzymy mięso.
Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC.
W praktyce zajęło mi to ponad 2h.
Wyciągamy szynkowar wraz z wedliną, studzimy.
Wkładamy wszystko do lodówki na 12h.
Następnie szynkowar wkładamy na chwilę pod ciepłą wodę (ułatwi to wyjęcie wędliny) a potem go otwieramy.
Wylewamy tłuszcz i wyjmujemy naszą wędlinkę.
Smacznego!!
KALORYCZNOŚĆ PORCJI 100g = 86kcal
KALORYCZNOŚĆ Plastra 42g = 36kcal