poniedziałek, 2 lutego 2015

Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem

Obiecany przepis na chleb bezglutenowy.

Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk.

Szybko, zdrowo i smacznie.

Składniki:


  • mąka gryczana 450g

  • mąka ziemniaczana 1 łyżka

  • amarantus ekspandowany 1 szklanka

  • drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g)

  • woda letnia ok 500ml

  • dodatki: żurawina lub słonecznik

  • olej rzepakowy 2 łyżki

  • sól himalajska 1/2 łyżeczki


Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać. 

Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać.

Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać. 

Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia, 

odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca)

do wyrośnięcia. 

Pilnować aby ciasto się nie przerosło. 

Jak ciasto urośnie do brzegu foremki, 

wstawić do nagrzanego na 200-220 st.C piekarnika na 45-50 minut. 

Po upieczeniu wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.

Gotowe!


Smacznego!