Chleb bezglutenowy gryczany z amarantusem
Obiecany przepis na chleb bezglutenowy.
Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk.
Szybko, zdrowo i smacznie.
Składniki:
mąka gryczana 450g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
amarantus ekspandowany 1 szklanka
drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g)
woda letnia ok 500ml
dodatki: żurawina lub słonecznik
olej rzepakowy 2 łyżki
sól himalajska 1/2 łyżeczki
Mąkę gryczaną, ziemniaczaną i amarantus dokładnie wymieszać.
Dodać sól i dodatki, dokładnie wymieszać.
Wsypać drożdże i zalać wodą i olejem, wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksownika wyłożonego papierem do pieczenia,
odstawić na ok 30-45 minut w okolice kaloryfera (lub innego ciepłego miejsca)
do wyrośnięcia.
Pilnować aby ciasto się nie przerosło.
Jak ciasto urośnie do brzegu foremki,
wstawić do nagrzanego na 200-220 st.C piekarnika na 45-50 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.
Gotowe!
Smacznego!