sobota, 7 lutego 2015

Domowa wędlina z drobiu

Domowa wędlina z drobiu. 

Brzmi skomplikowanie? 

Nic bardziej mylnego!

Niektórzy pewnie określą mnie mianem "zwariowana eko mama".

Nie zgodzę się. 

Ja po prostu czytam etykiety.

Skład dzisiejszych wędlin ze sklepowych półek jest dla mnie nie do przyjęcia.

Poza tym, niestety skutki spożywania drobiu z dużą ilością hormonów bardzo źle wpływa na gospodarkę hormonalną małych dzieci, o czym przekonałam się osobiście.

Tak zaczęłam szukać ciekawego i prostego rozwiązania na własną wędlinę.

Znalazłam świetne urządzenie - szynkowar i ono na dzień dzisiejszy jest numerem jeden.

Dziś moja propozycja zdrowej alternatywy dla sklepowej "wędliny drobiowej".


Składniki:

  • 1 kg mięsa (ja użyłam 1/2 kg piersi z kurczaka i 1/2 kg piersi z indyka)

Warto po takie mięso wybrać się raz w tygodniu na targ i kupić je u sprawdzonego sprzedawcy, jakość takiego mięsa, jego bezpieczeństwo i wartości odżywcze są nieporównywalne z ostrzykiwanym mięsem dostępnym w większości sklepów.

  • składnik wypełniający, ja ostatnio użyłam domowego powidła śliwkowego

 

marynata:

  • olej rzepakowy,

  • świeży czosnek, rozmaryn, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, pieprz cayenne, ulubione zioła/przyprawy


Mięso myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki ok 5cm. 

Z oleju, czosnku, przypraw i ziół sporządzamy marynatę, którą dokładnie nacieramy mięso.

Czasami dodatkowo mięso obkładam pokrojoną cebulą czy jabłkami, 

przechodzi ono wtedy delikatnie tym aromatem. 

Mięso z piersi jest kruche więc nie trzeba dodatkowo go zmiękczać.

Tak przygotowane piersi wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2-3h).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie szynkowaru.

Jeśli jest już gotowy wyjmujemy mięso 

(w tym momencie jeśli chcemy, przekładamy je dosyć delikatnie składnikiem wypełniającym, np. powidłem śliwkowym), i wkładamy do szynkowaru. 

Można użyć specjalnego worka, ja pomijam ten krok, wlewam odrobinę wody i zamykam szynkowar.

Gotujemy ok 1,5h w temperaturze 90st.C.

Polecam przy okazji zakupu szynkowaru zamówić do kompletu specjalny termometr.

Po ugotowaniu mięso należy chłodzić przez 5-8h (ja zazwyczaj zostawiam lodówce na 12h).

Przed wyjęciem z szynkowaru wkładamy pod strumień gorącej wody na 2-3 minuty (ułatwi to nam wydobycie mięsa). 

Gotowe.

Smacznego!