Rafaello pełne zdrowia
Każda mama, która nie podaje dziecku mleka krowiego szuka innego, naturalnego źródła wapnia.
Jestem jedną z takich mam i znalazłam świetne rozwiązanie.
Niełuskany sezam i mak!
Poszperałam w kuchennej szafce,
w ręce wpadł mi jeszcze amarantus ekspandowany.
Kolejne źródło wapnia (100g zapewnia spożycie 30% zapotrzebowania),
magnezu, żelaza, fosforu, witamin A i E oraz z grupy B.
Obok stały wiórki kokosowe...
I tak wpadłam na pomysł (ostatnio dosyć popularny), żeby z tego wszystkiego ulepić kuleczki ala Rafaello.
Tylko pełne zdrowia.
Składniki:
amarantus ekspandowany 1szklanka
wiórki kokosowe 1opakowanie 100g
sezam niełuskany 1/2 szklanki
len złoty 1 łyżka
mak mielony 2 łyżki
miód pszczeli 3 łyżki
olej kokosowy 1 łyżka
woda letnia 1/2 szklanki
opcjonalnie: migdały lub orzechy laskowe
Sezam mielimy (ja użyłam młynka do kawy)
i wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
Formujemy kuleczki.
Jeśli wybraliśmy opcję "z wypełnieniem" w trakcie formowania
wkładamy po jednym orzechu do środka.
Na blachę przykrytą papierem do pieczenia układamy gotowe kuleczki.
Pieczemy ok 15minut w 150 st.C.
Gotowe!
Smacznego!