Leniwa Frittata
Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,
jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie.
Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata!
Teraz zwykła jajecznica to za mało.
Składniki:
jaja kurze 5 sztuk
kiełbasa ok. 40g
mleko ryżowe 50g
mąka gryczana 5g
cebula 1 duża sztuka
pieczarki ok 120g
pomidor 200g
czosnek 1-2 ząbki
rukola pełna garść ok 50g
przyprawy:" pieprz świeżo mielony, sól himalajska, bazylia świeża
Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy.
Dokładnie wszystko mieszam.
Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika)
wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy.
Wrzucamy pokrojoną w pióra cebulkę, czekamy aż się delikatnie zeszkli.
Wtedy dodajemy pokrojone pieczarki i pomidora z bazylią, dusimy pod przykryciem 5 minut.
Wlewamy wcześniej wymieszaną masę na patelnię (nie mieszamy)
i posypujemy rozdrobnioną rukolą.
Razem z patelnią wkładamy do nagrzanego (ok 200st.C) piekarnika na ok 15 minut.
Obserwujemy aż wierzch się zetnie i ładnie przyrumieni.
I nawet nie staram się nikogo przekonywać,
że jajecznica smażona na odrobinie kiełbasy jest dietetyczna.
Ale taka ilość na dwie osoby jest do przyjęcia.
Można również smażyć bez tłuszczu lub na oleju.
Taka porcja wystarcza dla dwóch osób, w tym jednej bardzo głodnej.
Gotowe!
Smacznego.
WARTOŚĆ KALORYCZNA 100g = 84kcal