środa, 25 lutego 2015

Zupa z groszku zielonego

Kolejna pozycja w kategorii Zupy to zupa z zielonego groszku.








Możemy ja podać z grzankami bezglutenowymi,
gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.



Składniki:



  • puszka zielonego groszku
  • żółtko jaja
  • olej rzepakowy bezerukowy 2 łyżki
  • mąka gryczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 2,5 łyżki
  • mleko roślinne (u mnie kokosowe) 250g
  • świeża natka pietruszki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, kurkuma, inne używane przyprawy




Zielony groszek przelewam i płuczę wrzątkiem na sicie. Tak przygotowany gotuję kilka minut.


Przecieram na sicie (lub dokładnie miksuję blenderem).

Dodaję do gorącego wywaru.

Sporządzam zawiesinę z mleka i mąki.

Wlewam do zupy, mieszam i zagotowuję.

Rozcieram żółtko jaja z olejem, dodaję do zupy.

Doprawiam do smaku solą, pieprzem, kurkumą.

Gotuję jeszcze 5 minut.


Przed podaniem wrzucam sporą ilość pokrojonej świeżej natki pietruszki.


Zupę z zielonego groszku zazwyczaj podaję z grzankami bezglutenowymi  
lub drobno pokrojonymi i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Gotowe!



Smacznego!


Kaloryczność porcji 200g zupy to około 100 kcal.