poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka z rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem

Dietetycznie, bo zawsze ktoś się odchudza, z tego czy innego powodu :)

Optymistyczna, kolorowa i smaczna :-)

Kolejna sałatka: z pomidorami, rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem.

Serwuję ją na śniadanie,kolację lub dodatek do obiadu.

Zdarza mi się również zjeść wieczorem przy filmie...

 

Składniki:

  • sałata lodowa 250g = 35kcal

  • rukola 50g = 12,5kcal

  • pomidor 2 szt 320g = 48kcal

  • kukurydza 100g = 102kcal

  • czerwona cebula 50g = 15kcal

  • ryż brązowy (suchy) 100g = 322kcal

  • czosnek 1-2 ząbki

  • olej lniany 5g = 45kcal

  • przyprawy: pieprz świeżo zmielony, bazylia, oregano

 

Ryż brązowy ugotować, odsączyć, zostawić do ostygnięcia.

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, rukolę pokroić.

Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kukurydzę odsączyć. Czosnek posiekać.

Składniki połączyć i wymieszać. Doprawić i polać olejem (może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia). Gotowe!

Smacznego!

 

WARTOŚĆ KALORYCZNA CAŁEJ SAŁATKI = ok. 580kcal

WARTOŚĆ KALORYCZNA PORCJI 100g = ok. 66kcal