Sałatka z rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem
Dietetycznie, bo zawsze ktoś się odchudza, z tego czy innego powodu :)
Optymistyczna, kolorowa i smaczna :-)
Kolejna sałatka: z pomidorami, rukolą, kukurydzą i brązowym ryżem.
Serwuję ją na śniadanie,kolację lub dodatek do obiadu.
Zdarza mi się również zjeść wieczorem przy filmie...
Składniki:
sałata lodowa 250g = 35kcal
rukola 50g = 12,5kcal
pomidor 2 szt 320g = 48kcal
kukurydza 100g = 102kcal
czerwona cebula 50g = 15kcal
ryż brązowy (suchy) 100g = 322kcal
czosnek 1-2 ząbki
olej lniany 5g = 45kcal
przyprawy: pieprz świeżo zmielony, bazylia, oregano
Ryż brązowy ugotować, odsączyć, zostawić do ostygnięcia.
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki, rukolę pokroić.
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w cienkie piórka. Kukurydzę odsączyć. Czosnek posiekać.
Składniki połączyć i wymieszać. Doprawić i polać olejem (może być oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia). Gotowe!
Smacznego!
WARTOŚĆ KALORYCZNA CAŁEJ SAŁATKI = ok. 580kcal
WARTOŚĆ KALORYCZNA PORCJI 100g = ok. 66kcal