W mojej kuchni prym wiodą kasze.
Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione.
Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej.
U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki.
Kotleciki z kaszy jaglanej.
Składniki:
- kasza gryczana palona 100 g
- ekologiczne jajko 2 sztuki
- garść domowego szczypiorku
- sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek
Kaszę gotuję na sypko w wodzie z dodatkiem domowej vegety.
Po ugotowaniu odstawiam w sitku do odcieknięcia i wystudzenia.
Jaja myję i wbijam do miski, wrzucam drobno posiekany szczypiorek, wyciśnięty czosnek i przyprawy, mieszam.
Dodaję kaszę gryczaną i dokładnie mieszam.
Opcja smażona: patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam.
Formuję kotleciki i smażę z obydwu stron.
Opcja dietetyczna z piekarnika: rozgrzewam piekarnik do 170-190 st. C.
Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruję go równomiernie olejem.
Formuję kotleciki i układam w niewielkich odległościach od siebie.
Piekę po kilka minut z każdej strony. Gotowe!
Smacznego!
Kaloryczność porcji kotlecików 100 g = około 166 kcal