sobota, 28 marca 2015

Wegetariańskie Kotleciki Gryczane

W mojej kuchni prym wiodą kasze.


Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione.





Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej.


U nas podczas obiadu kotleciki zastępują tradycyjne ziemniaki.


Kotleciki z kaszy jaglanej.


Składniki:
  • kasza gryczana palona 100 g
  • ekologiczne jajko 2 sztuki
  • garść domowego szczypiorku
  • sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, wyciśnięty czosnek
  • olej 1 łyżka


Kaszę gotuję na sypko w wodzie z dodatkiem domowej vegety.


Po ugotowaniu odstawiam w sitku do odcieknięcia i wystudzenia.


Jaja myję i wbijam do miski, wrzucam drobno posiekany szczypiorek, wyciśnięty czosnek i przyprawy, mieszam.


Dodaję kaszę gryczaną i dokładnie mieszam.


Opcja smażona: patelnię smaruję równomiernie olejem, rozgrzewam. 

Formuję kotleciki i smażę z obydwu stron.


Opcja dietetyczna z piekarnika: rozgrzewam piekarnik do 170-190 st. C.


Na blasze rozkładam papier do pieczenia, smaruję go równomiernie olejem.


Formuję kotleciki i układam w niewielkich odległościach od siebie.


Piekę po kilka minut z każdej strony. Gotowe!

Smacznego!

Kaloryczność porcji kotlecików 100 g = około 166 kcal