sobota, 28 marca 2015

Świąteczny prawie keks

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.


Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :)





To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole.


Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca.


Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych.


Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie jak ja zajadają się tym przysmakiem.


Dziś przepyszne ala brownie z ciecierzycy i banana.


Skład: 


  • opakowanie ciecierzycy w puszce lub 300 g zwykłej moczonej przez całą noc w wodzie


  • 2 ekologiczne jaja kurze

  • karob 3 łyżeczki

  • proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka

  • banan 2 duże

  • miód 4 łyżki /ew. ksylitol

  • cynamon 2 łyżeczki

  • dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane

  • polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa


Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam.


Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę.


Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę.


Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam.


Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol.


Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki.


Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę około 30 minut.


W tym czasie przygotowuje polewę.


Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę.


Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów i kolorowymi skórkami.


Gotowe. 


Smacznego!