Świąteczny prawie keks
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami.
Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :)
To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym stole.
Jednym z niezbędnych składników w mojej kuchni jest ciecierzyca.
Każdy rodzic powinien wiedzieć, jak ważne jest spożywanie przez jego dziecko suchych nasion roślin strączkowych.
Nie wspomnę tu o małych wegetarianach, którzy pewnie podobnie jak ja zajadają się tym przysmakiem.
Dziś przepyszne ala brownie z ciecierzycy i banana.
Skład:
- opakowanie ciecierzycy w puszce lub 300 g zwykłej moczonej przez całą noc w wodzie
- proszek do pieczenia bg/soda 1 łyżeczka
- miód 4 łyżki /ew. ksylitol
- dodatki: żurawina, rodzynki, płatki migdałów, migdały, kolorowe skórki kandyzowane
- polewa: gorzka prawdziwa czekolada, miód i śmietanka kokosowa
Migdały zalewam wrzątkiem, odstawiam.
Ciecierzycę odsączam, banana obieram i kroję w kawałki, blenduję razem na gładką masę.
Do miski dodaję umyte jaja, miód, proszek do pieczenia, karob, żurawinę, rodzynki, część kolorowych skórek i dokładnie mieszam na gładką masę.
Migdały obieram ze skórki i kroję na niewielkie kawałki, dodaję do masy, mieszam.
Jeśli masa wymaga dosłodzenia, dodaję w tej chwili miód/ksylitol.
Mieszam i wlewam do niewielkiej keksówki.
Rozgrzewam piekarnik do 175-190 st. C. piekę około 30 minut.
W tym czasie przygotowuje polewę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję miód, mieszam i na koniec dodaję śmietankę.
Po wystudzeniu ciasta, wierzch smaruję polewą i ozdabiam płatkami migdałów i kolorowymi skórkami.
Gotowe.
Smacznego!