niedziela, 29 marca 2015

Naleśniki "Na Bogato"

Wielkimi krokami zbliżają się święta.


Warto pamiętać o tych maluszkach, 

które nie przepadają za ciastem.





Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato.


Bezglutenowe i bezmleczne.



Składniki:



  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 200 ml wody
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • sól himalajska szczypta
  • olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka



Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, 

tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek.


Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną, 

ciasto będzie bardziej puszyste.


Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła".


W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę.


Ja swoje naleśniki planuję polać gor
zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami

 i bananem.

Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego.


Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej 

(ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją.


Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony.


Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki,

 które są miękkie i elastyczne.


Aby uzyskać taki efekt nie czekam aż naleśnik zbrązowieje i brzegi będą twarde i zaczną się wywijać.


Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem aby nie wystygły i nie wysychały czekając, 

aż usmażę resztę naleśników.


Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe) 

układam na nich dodatki i zawijam w rulon lub trójkąt.


Gotowe.


Smacznego!