Naleśniki "Na Bogato"
Wielkimi krokami zbliżają się święta.
Warto pamiętać o tych maluszkach,
które nie przepadają za ciastem.
Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato.
Bezglutenowe i bezmleczne.
Składniki:
- 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki,
tak aby masa była gładka, lejąca i bez grudek.
Część wody proponuję zastąpić wodą gazowaną,
ciasto będzie bardziej puszyste.
Masę zostawiamy na 15 minut aby "odpoczęła".
W tym czasie proponuję przygotować dodatki i masę.
Ja swoje naleśniki planuję polać gorzką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami
i bananem.
Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego.
Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej
(ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją.
Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony.
Mi najlepiej smakują lekko podsmażone naleśniki,
które są miękkie i elastyczne.
Aby uzyskać taki efekt nie czekam aż naleśnik zbrązowieje i brzegi będą twarde i zaczną się wywijać.
Po usmażeniu odkładam na talerz i przykrywam je drugim talerzem aby nie wystygły i nie wysychały czekając,
aż usmażę resztę naleśników.
Na koniec (kiedy naleśniki są jeszcze ciepłe)
układam na nich dodatki i zawijam w rulon lub trójkąt.
Gotowe.
Smacznego!