środa, 25 marca 2015

Sos jabłkowy do drobiu

W poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki.



Składniki:


  • mąka ziemniaczana
  • zimna woda

Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka. 


Przelewamy go do rondla przez sitko.


Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody,

wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy.


Powoli i stopniowo 

(do uzyskania pożądanej konsystencji sosu) dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę do rondla z wywarem, 

ciągle mieszamy. 


Zagotowujemy sos. 


Gotowe!


Sos jest słodki i świetnie pasuje do drobiu. 


Zwykłe pure smakuje wyjątkowo w jego towarzystwie. Polecam!



Smacznego!