Kacza pierś w jabłkach
Miękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami.
Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi?
Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka.
Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe.
Składniki:
- pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g
- 8-10 średniej wielkości jabłek
- czerwone wino 3/4 szklanki
- przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon i majeranek
Pierś umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Włożyć do lodówki na 3-5 h, żeby przeszła aromatem przypraw.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę.
Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać.
Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki.
Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami.
Na koniec podlać czerwonym winem.
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 220 st. C.
Co 15 minut należy polewać piersi ciepłą wodą (100 st. C) lub powstałym podczas pieczenia sosem.
Następnie obniżamy temperaturę pieczenia na 200 st. C i pieczemy jeszcze 40-60 minut.
W dalszym ciągu podlewamy kaczkę co 15 minut i dodatkowo obracamy, aby ładnie się zarumieniła z każdej strony.
Przyjmuje się, że temperatura wewnątrz już upieczonego drobiu powinna wynosić 74 st. C, zachęcam więc do jej zmierzenia pod koniec procesu pieczenia.
Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła.
W odrębnym poście zaproponuję wykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu.
Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki.
Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia.
Gotowe!
Smacznego!
Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal