środa, 25 marca 2015

Kacza pierś w jabłkach

Miękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami.
Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi?






Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka.


Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe.




Składniki:


  • pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g
  • 8-10 średniej wielkości jabłek
  • czerwone wino 3/4 szklanki
  • przyprawy: sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, cynamon i majeranek
  • olej 1 łyżka

Pierś umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. 


Włożyć do lodówki na 3-5 h, żeby przeszła aromatem przypraw.


Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę. 


Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać.


Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki.


Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami.


Na koniec podlać czerwonym winem.


Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 220 st. C. 


Co 15 minut należy polewać piersi ciepłą wodą (100 st. C) lub powstałym podczas pieczenia sosem.


Następnie obniżamy temperaturę pieczenia na 200 st. C i pieczemy jeszcze 40-60 minut. 


W dalszym ciągu podlewamy kaczkę co 15 minut i dodatkowo obracamy, aby ładnie się zarumieniła z każdej strony.


Przyjmuje się, że temperatura wewnątrz już upieczonego drobiu powinna wynosić 74 st. C, zachęcam więc do jej zmierzenia pod koniec procesu pieczenia.


Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła.


W odrębnym poście zaproponuję wykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu.


Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki.


Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia.
Gotowe!


Smacznego!

Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal