Kolejna pozycja w kategorii Zupy to zupa z zielonego groszku.
Składniki:
- puszka zielonego groszku
- żółtko jaja
- olej rzepakowy bezerukowy 2 łyżki
- mąka gryczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 2,5 łyżki
- mleko roślinne (u mnie kokosowe) 250g
- świeża natka pietruszki
- czosnek 2 ząbki
- sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, kurkuma, inne używane przyprawy
Zielony groszek przelewam i płuczę wrzątkiem na sicie. Tak przygotowany gotuję kilka minut.
Przecieram na sicie (lub dokładnie miksuję blenderem).
Dodaję do gorącego wywaru.
Sporządzam zawiesinę z mleka i mąki.
Wlewam do zupy, mieszam i zagotowuję.
Rozcieram żółtko jaja z olejem, dodaję do zupy.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, kurkumą.
Gotuję jeszcze 5 minut.
Przed podaniem wrzucam sporą ilość pokrojonej świeżej natki pietruszki.
Zupę z zielonego groszku zazwyczaj podaję z grzankami bezglutenowymi
lub drobno pokrojonymi i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
lub drobno pokrojonymi i ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Gotowe!