piątek, 20 lutego 2015

Zupa Pomidorowa Czysta



Jedną ze stałych pozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka.


Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą.


Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami.



Składniki:



  • puszka pomidorów w zalewie
  • domowy koncentrat pomidorowy
  • mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 50g lub mleko roślinne 50g
  • świeża natka pietruszki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeża bazylia
  • przyprawy




Pomidory wlewam do garnka, dodaję drobno pokrojony czosnek, świeżą bazylię, pieprz.


Gotuję na niewielkim ogniu 5-7 minut.


W tym samym czasie zagotowuję bazę do zupy. 

Przecieram pomidory.


Do gotującego wywaru dodaję powstały sos z pomidorów.


Sporządzam zawiesinę z mleka (lub wody) i mąki, podprawiam zupę. 

Dodatkowo zagęszczam domowym koncentratem pomidorowym.


Mieszam dokładnie i zagotowuję zupę.

Kosztuję i przyprawiam wedle potrzeby.


W wersji nie-dietetycznej proponuję dodać na koniec śmietankę.

Przed podaniem wrzucam świeżą pokrojoną natkę pietruszki.


Gotowe!


Smacznego!


Kaloryczność porcji 250g zupy to około 90 kcal.