Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega?
Podczas układania jadłospisu dietetycznego należy się kierować odpowiednimi proporcjami.
Zestaw obiadowy 520 kcal podzielę na cztery części, każda z nich to konkretna pula kalorii.
1. Zupa w ilości 250g to jest 100 kcal.
2. Porcja mięsa w ilości 150g to jest około 200 kcal.
Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej.
Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem.
Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu.
Przykładowo:
- grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal
- gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal
- mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal
- polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal
3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal:
- ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal
- ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal
- ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal
4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal.
Zapraszam po przepisy i przykłady:
Zestaw obiadowy układamy w taki sposób, aby łączna wartość kaloryczna mieściła się w przedziale 500-520 kcal.