Odchudzanie dietą – na czym to polega? Kaloryczność posiłków i jadłospis. Część III
Myślę, że pojęcie diety i odchudzania jest wam już nieco
bliższe.
Przyszedł czas na przykład jadłospisu, który będzie niejako dla
nas wzorem.
Ważne jest także rozłożenie
zapotrzebowania energetycznego
w odpowiednich proporcjach na cały dzień.
Tak, aby nie czuć głodu i nie myśleć ciągle tylko o
jedzeniu.
Przykład diety
ubogoenergetycznej na 1200kcal:
I śniadanie:
Chleb graham (50g) z masłem (3g)
Chuda wędlina (30g)
Sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli (100g)
Herbata zielona
II śniadanie:
Jogurt naturalny (150g)
Jabłko (150g)
Obiad:
Zupa ogórkowa (200g)
Pulpet z dorsza (70g)
Ziemniaki (150g)
Starta marchew z jabłkiem (100g)
Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony
Podwieczorek:
Pomarańcza
Kolacja:
Fasolka szparagowa z wody (150g)
Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub
pastą kanapkową
Herbata owocowa bez cukru
Rozłożenie kalorii na poszczególne posiłki w zapotrzebowaniu
1200kcal:
I Śniadanie to 300kcal
II Śniadanie to 120kcal
Obiad to 420kcal
Podwieczorek 120kcal
Kolacja 240kcal
Wartości te proszę uznawać za wskazówkę przy tworzeniu
swojego jadłospisu.
Nie zawsze udaje się co do 1kcal przestrzegać tych
wartości, więc niech będą one umowne.
Podstawą każdej udanej diety jest obecność wagi kuchennej podczas sporządzania i odmierzania posiłków.
W kolejnym artykule przedstawię zalecane i przeciwwskazane
produkty oraz ich sposoby obróbki w diecie ubogoenergetycznej.
Postaram się również przygotować jadłospis ramowy na tydzień, tak aby móc tylko podmieniać co kilka dni wybrane produkty.
Bibliografia:
Wydawnictwo
Lekarskie PZWL „Dietetyka Żywienie
Zdrowego i Chorego Człowieka” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka.
Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety