środa, 11 lutego 2015

Odchudzanie dietą – na czym to polega? Kaloryczność posiłków i jadłospis. Część III

Myślę, że pojęcie diety i odchudzania jest wam już nieco bliższe.

Przyszedł czas na przykład jadłospisu, który będzie niejako dla nas wzorem. 

Ważne jest  także rozłożenie zapotrzebowania energetycznego

w odpowiednich proporcjach na cały dzień. 

Tak, aby nie czuć głodu i nie myśleć ciągle tylko o jedzeniu.

 

Przykład diety ubogoenergetycznej na 1200kcal:


I śniadanie:

Chleb graham (50g) z masłem (3g)

Chuda wędlina (30g)

Sałatka z pomidorów, ogórka i cebuli (100g)

Herbata zielona


II śniadanie:

Jogurt naturalny (150g)

Jabłko (150g)

 

Obiad:

Zupa ogórkowa (200g)

Pulpet z dorsza (70g)

Ziemniaki (150g)

Starta marchew z jabłkiem (100g)

Sok pomarańczowy (100g) rozcieńczony


Podwieczorek:

Pomarańcza

 

Kolacja:

Fasolka szparagowa z wody (150g)

Chleb razowy (40g) z margaryną niskotłuszczową (3g) lub pastą kanapkową

Herbata owocowa bez cukru





Rozłożenie kalorii na poszczególne posiłki  w zapotrzebowaniu 1200kcal:

 

I Śniadanie to 300kcal

II Śniadanie to 120kcal

Obiad to 420kcal

Podwieczorek 120kcal

Kolacja 240kcal


Wartości te proszę uznawać za wskazówkę przy tworzeniu swojego jadłospisu. 

Nie zawsze udaje się co do 1kcal przestrzegać tych wartości, więc niech będą one umowne.

Podstawą każdej udanej diety jest obecność wagi kuchennej podczas sporządzania i odmierzania posiłków.

W kolejnym artykule przedstawię zalecane i przeciwwskazane produkty oraz ich sposoby obróbki w diecie ubogoenergetycznej.

Postaram się również przygotować jadłospis ramowy na tydzień, tak aby móc tylko podmieniać co kilka dni wybrane produkty.



Proste przepisy: Gotowe dietetyczne śniadania. Klik


Bibliografia:

Wydawnictwo Lekarskie PZWL  „Dietetyka Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka.




Zapraszam do Strefy Odchudzania, znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat Diety