środa, 11 lutego 2015

Szpinak z Makaronem vs Makaron ze Szpinakiem

Ostatnimi czasy często gości na naszym stole szpinak.

Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis!

 

 

Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) !

Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle).

 

Składniki:

 

150g makaronu

może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny,

300g szpinaku baby,

2-4 suszone pomidory w oleju,

1-2 ząbki czosnku,

1-2 łyżki oliwy lub oleju,

1-2 łyżki śmietany,

świeża natka pietruszki, sól himalajska, świeżo mielony pieprz, bazylia, oregano

 

 

Na patelnię wlewamy oliwę, po chwili wrzucamy pokrojony czosnek i niewielką garść pietruszki. 

Zostawiamy na niewielkim ogniu (uważamy abo czosnek się nie przypalił!). 

Szpinak myjemy, suszymy, obieramy z łodyżek i kroimy. 

Wrzucamy na patelnię i smażymy do miękkości. 

Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy. 

Na koniec dodajemy śmietanę i znów mieszamy. 

Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Szpinak jest już gotowy.

W garnku gotujemy makaron. Po wyłożeniu makaronu na talerze nakładamy szpinak.

Druga możliwość to dołożenie ugotowanego makaronu na patelnię ze szpinakiem i wymieszanie składników. 

Dla dzieci proponuję podmienić makaron na drobniejszy.

Dla tych, którzy są na diecie ubogoenergetycznej zalecam makaron ryżowy, świeże pomidory.

Gotowe!

Smacznego! Bon appetit!