Szpinak z Makaronem vs Makaron ze Szpinakiem
Ostatnimi czasy często gości na naszym stole szpinak.
Jestem jego wielbicielką! A to jak bardzo jest zdrowy to już gratis!
Uwielbiam na kolację (do tego lampka ulubionego wina) !
Dziś przepis na szpinak z makaronem (u mnie to było bg pappardelle).
Składniki:
150g makaronu
może być bezglutenowy, może być warzywny albo z semoliny,
300g szpinaku baby,
2-4 suszone pomidory w oleju,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki oliwy lub oleju,
1-2 łyżki śmietany,
świeża natka pietruszki, sól himalajska, świeżo mielony pieprz, bazylia, oregano
Na
patelnię wlewamy oliwę, po chwili wrzucamy pokrojony czosnek i
niewielką garść pietruszki.
Zostawiamy na niewielkim ogniu (uważamy abo
czosnek się nie przypalił!).
Szpinak myjemy, suszymy, obieramy z łodyżek
i kroimy.
Wrzucamy na patelnię i smażymy do miękkości.
Dodajemy
pokrojone pomidory, mieszamy.
Na koniec dodajemy śmietanę i znów
mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano. Szpinak jest już
gotowy.
W garnku gotujemy makaron. Po wyłożeniu makaronu na talerze nakładamy szpinak.
Druga możliwość to dołożenie ugotowanego makaronu na patelnię ze szpinakiem i wymieszanie składników.
Dla dzieci proponuję podmienić makaron na drobniejszy.
Dla tych, którzy są na diecie ubogoenergetycznej zalecam makaron ryżowy, świeże pomidory.
Gotowe!
Smacznego! Bon appetit!