Jak usunąć groźne pestycydy z owoców i warzyw w 10 minut?
Owoce i warzywa w dzisiejszych czasach (szczególnie te egzotyczne, np. jabłka kupowane w marketach) są pokryte wieloma groźnymi dla zdrowia substancjami chemicznymi.
Każdy z nas powinien wyrobić w sobie nawyk płukania owoców i warzyw po powrocie z zakupów.
Dziś krótka i prosta instrukcja jak szybko usunąć pestycydy z owoców i warzyw.
1. Zlew napełniamy wodą (mniej więcej do połowy - zależy od ilości owoców/warzyw), jeśli mamy tylko kilka np. jabłek to użyjmy w tym celu zwykłej miski. Do wody dodajemy około 100ml (pół szklanki) octu i zakupione warzywa/owoce. Trzymamy w tej kąpieli 3 minuty.
2. Do drugiej komory wlewamy świeżą wodę z 1 łyżka sody oczyszczonej (tym razem o odczynie zasadowym). Przekładamy do niej owoce/warzywa na kolejne 3 minuty.
3. Po tym czasie spuszczamy wodę i płuczemy każdy owoc/warzywo pod bieżącą wodą. Gotowe!
Dla ciekawskich proponuję zostawić sobie taką wodę do wglądu domowników...
Przeczytaj więcej o: