Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki?
Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę.
Można to zrobić na wiele sposobów.
Dziś mój prosty przepis na dżem truskawkowy.
Aby zrobić domowy dżem truskawkowy potrzebujesz:
* świeżych truskawek
* cytrynę
* cukru białego lub trzcinowego
* pektyny
* wersja nie mam czasu: zamiast cukru i pektyny kup zwykły Dżemiks
* wypasteryzowanych słoików i nakrętek
Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?
Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.
Następnie trzeba je wygotować w garnku z wodą lub wyprażyć w piekarniku.
Pasteryzacja "na mokro":
Słoiki i nakrętki gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut.
Pasteryzacja "na sucho":
W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.
Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut, najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).
Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.
Świeże truskawki powinny być pokrojone a nie zmiksowane.
Przygotowuję duży ale niski garnek.
Do garnka wkładam rozdrobnione truskawki i zagotowuję.
Dodaję cukier/pektynę lub dżemiks (patrz instrukcja) i gotuję według instrukcji.
Wyciskam sok z cytryny i na koniec dodaję do garnka.
Po ugotowaniu truskawek, wyłączam kuchenkę i mieszam jeszcze przez chwilę do zaniknięcia piany.
Gorący domowy dżem truskawkowy przekładam do wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam.
PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!
Słoiczki opisuję etykietą "domowy dżem truskawkowy" wraz z datą przygotowania.
Tak przyrządzone przetwory z truskawek odstawiam do spiżarki na zimę.
Przeczytaj więcej o: