wtorek, 7 lipca 2015

Dżem truskawkowy. Domowe przetwory z truskawek, proste przepisy. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki?

http://www.organicfarm.sklepna5.pl/kat/11/przetwory-domowe.html

 

Domowy dżem truskawkowy.

 

Świeże truskawki najlepiej zamknąć w słoiku na zimę.

 

Można to zrobić na wiele sposobów.

 

Dziś mój prosty przepis na dżem truskawkowy.

 

Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj.

 

 

Aby zrobić domowy dżem truskawkowy potrzebujesz:

 

 

* świeżych truskawek

 

* cytrynę

 

* cukru białego lub trzcinowego

 

* pektyny

 

* wersja nie mam czasu: zamiast cukru i pektyny kup zwykły Dżemiks

* wypasteryzowanych słoików i nakrętek

 

http://www.organicfarm.sklepna5.pl/kat/11/przetwory-domowe.html

 



Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?

 

Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.

 

Następnie trzeba je wygotować w garnku z wodą lub wyprażyć w piekarniku.

 

 

 

Pasteryzacja "na mokro":

 

Słoiki i nakrętki gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut.

 

 

Pasteryzacja "na sucho":

 

W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.

 

Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut, najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).


 

Truskawki myję, przebieram i kroję w ręcznym blenderze.

 

Świeże truskawki powinny być pokrojone a nie zmiksowane.

 

Przygotowuję duży ale niski garnek.

 

Do garnka wkładam rozdrobnione truskawki i zagotowuję.

 

Dodaję cukier/pektynę lub dżemiks (patrz instrukcja) i gotuję według instrukcji.

 

http://www.organicfarm.sklepna5.pl/kat/11/przetwory-domowe.html

Wyciskam sok z cytryny i na koniec dodaję do garnka.

 

Po ugotowaniu truskawek, wyłączam kuchenkę i mieszam jeszcze przez chwilę do zaniknięcia piany.

 

Gorący domowy dżem truskawkowy przekładam do wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam.

 

PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!

Słoiczki opisuję etykietą "domowy dżem truskawkowy" wraz z datą przygotowania.

 

Tak przyrządzone przetwory z truskawek odstawiam do spiżarki na zimę.

 

http://www.organicfarm.sklepna5.pl/kat/11/przetwory-domowe.html

  

Przeczytaj więcej o:

 

Domowych Przetworach

http://www.izagotuje.pl/search/label/Przetwory

 

Sokoterapii

http://www.izagotuje.pl/search/label/Koktajle#uds-search-results

 

14- dniowej diecie warzywno-owocowej

http://www.izagotuje.pl/2015/06/dieta-oczyszczajaca-warzywno-owocowa-na-czym-polega-jadlospis-na-7-dni-w-pdf-600-kcal-dieta-ewy-dabrowskiej-jadlospis-na-7-dni.html