Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki?
Trwa sezon na wiśnie.
Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni.
Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście.
Teraz przyszedł czas na przetwory z wiśni.
Zacznijmy od prostego i szybkiego przepisu na domowy dżem z wiśni.
Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni?
* Wiśnie
* Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks
* Słoiki i nakrętki
* Duży, szeroki garnek
* Sok z cytryny
* Etykiety do opisania słoików
Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni.
Zebrane wiśnie zostawiam na noc w szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki.
Rano dryluję umyte wiśnie.
Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki.
Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?
Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.
Następnie trzeba je wygotować w garnku z wodą lub wyprażyć w piekarniku.
Pasteryzacja "na mokro":
Słoiki i nakrętki gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut.
Pasteryzacja "na sucho":
W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.
Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut, najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).
Do szerokiego garnka wkładam 2kg wydrylowanych, umytych wiśni.
Doprowadzam do gotowania i dodaję cukier+pektyny lub dżemiks według instrukcji na opakowaniu.
Gotuję według wskazań na opakowaniu, pod koniec dodaję sok z 1/2 cytryny.
Wyłączam kuchenkę i mieszam, aż do zaniknięcia piany.
Przelewam gorący dżem do wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam i odstawiam do góry dnem na 5 minut.
PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!
Przetworów owocowych z cukrem nie trzeba już pasteryzować.
Przyklejam etykiety z napisem "domowy dżem wiśniowy" wraz z datą przygotowania.
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem domowych przetworów a nie masz czasu albo ochoty na stanie przy garach, zajrzyj do mojego sklepiku, część ze swoich przetworów przeznaczam na sprzedaż.
Gotowe przetwory z ekologicznych i bezpiecznych owoców możesz kupić w moim sklepiku Organic Farm.
Przeczytaj więcej o: