wtorek, 7 lipca 2015

Przetwory z wiśni: Domowy Dżem Wiśniowy. Prosty i szybki przepis na dżem. Jak pasteryzować sloiki i nakrętki?





Trwa sezon na wiśnie.

 

Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni.

 

Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście.

 

Teraz przyszedł czas na przetwory z wiśni.

 

Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj.

 

 
 

Zacznijmy od prostego i szybkiego przepisu na domowy dżem z wiśni.

 

 

Czego potrzebujesz do domowego dżemu z wiśni?

 

 

* Wiśnie

 

* Pektyny+cukier trzcinowy/biały lub dżemiks

 

* Słoiki i nakrętki

 

* Duży, szeroki garnek

 

* Sok z cytryny

 

* Etykiety do opisania słoików

 

 

Do tego celu przyda się drylownica, sugeruję zakup takiej, która nie wymaga wrzucania tylko pojedynczych sztuk wiśni.

 

Zebrane wiśnie zostawiam na noc w szklanych miskach (moje wiśnie są bardzo soczyste), aby puściły soki.

 

Rano dryluję umyte wiśnie.

 

Przygotowuję nowe, dokładnie umyte i wypasteryzowane słoiki i nakrętki.

 

 

 

Jak należy pasteryzować słoiki i nakrętki?

 

 

Bezpośrednio przed użyciem słoiki należy dokładnie umyć z użyciem płynu do mycia, następnie kilkakrotnie wypłukać ciepłą wodą.

 

Następnie trzeba je wygotować w garnku z wodą lub wyprażyć w piekarniku.

 

 

 

Pasteryzacja "na mokro":

 

Słoiki i nakrętki gotujemy w garnku z wodą przez 10 minut.

 

 

Pasteryzacja "na sucho":

 

W piekarniku rozgrzanym do 180st.C słoiki prażymy przez 20 minut.

 

Nakrętki zawsze należy wygotować w garnku przez 10 minut, najlepiej w wodzie w której później będziemy pasteryzować przetwory (nie dotyczy dżemów bo ich nie pasteryzujemy).

 

 

 

 

Do szerokiego garnka wkładam 2kg wydrylowanych, umytych wiśni.

 

Doprowadzam do gotowania i dodaję cukier+pektyny lub dżemiks według instrukcji na opakowaniu.

 

Gotuję według wskazań na opakowaniu, pod koniec dodaję sok z 1/2 cytryny.

 

Wyłączam kuchenkę i mieszam, aż do zaniknięcia piany.

 

 

Przelewam gorący dżem do wypasteryzowanych słoiczków, zakręcam i odstawiam do góry dnem na 5 minut.

 

PAMIĘTAJ! Zostaw 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!

 

 

Przetworów owocowych z cukrem nie trzeba już pasteryzować.

 

Przyklejam etykiety z napisem "domowy dżem wiśniowy" wraz z datą przygotowania.

 

 

Jeśli chcesz cieszyć się smakiem domowych przetworów a nie masz czasu albo ochoty na stanie przy garach, zajrzyj do mojego sklepiku, część ze swoich przetworów przeznaczam na sprzedaż.

 



Gotowe przetwory z ekologicznych i bezpiecznych owoców możesz kupić w moim sklepiku Organic Farm.


http://www.organicfarm.sklepna5.pl/

 

Przeczytaj więcej o:

 

Domowych Przetworach

 
http://www.izagotuje.pl/search/label/Przetwory

 

Sokoterapii

 
http://www.izagotuje.pl/search/label/Koktajle#uds-search-results
 

 

14- dniowej diecie warzywno-owocowej

 
http://www.izagotuje.pl/2015/06/dieta-oczyszczajaca-warzywno-owocowa-na-czym-polega-jadlospis-na-7-dni-w-pdf-600-kcal-dieta-ewy-dabrowskiej-jadlospis-na-7-dni.html