BEZ CUKRU Przetwory z owoców: Owoce pestkowe pasteryzowane w soku własnym.
Jak przystało na osobę, która promuje zdrowe odżywianie jestem zmuszona przedstawić Wam pomysł mało popularny.
Mianowicie, przetwory z owoców bez cukru.
Kto będzie chciał to jeść? Kto skorzysta z przepisu? Pewnie mało kto...
A jednak aby mieć czyste sumienie, opiszę Wam króciutko jak robię przetwory z wiśni, czereśni, śliwek i brzoskwiń bez użycia cukru.
Moje domowe przetwory i ekologiczne produkty znajdziesz w małym sklepiku Organic Farm. Tutaj.
Jak zrobić przetwory z owoców bez użycia cukru?
Owoce należy pozbawić pestek, brzoskwinie dodatkowo trzeba sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.
Duże owoce dzielimy na części, wrzucamy do garnka z minimalną ilością wody.
Doprowadzamy do wrzenia.
Częściowo rozprawione owoce wkładamy do wypasteryzowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Pamiętaj, aby zostawić 1,5-2 cm wolnej przestrzeni od góry słoja!!
Jak wcześniej należy przygotować słoiki i nakrętki ? Tu przeczytasz.
Teraz pora na pasteryzację przetworów z owoców.
Jak pasteryzować przetwory owocowe bez cukru?
Słoiki o pojemności 1L pasteryzujemy 25 minut, mniejsze o 5 minut krócej.
Czas liczymy od momentu wrzenia wody (po tym czasie przykręcamy temperaturę!).
Przeczytaj więcej o: