czwartek, 9 lipca 2015

Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porzeczki.

http://www.izagotuje.pl/

 

Domowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie.

 

Jak zrobić domowy sok z owoców?

Ile czasu muszę na to poświęcić?

Ile to będzie kosztować?

 

Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście nie zbieramy tych owoców sami), a cena będzie uzależniona tylko od jakości kupionych owoców (jeśli nie zbierzecie je sami wyjdzie taniej) i użytego słodziwa.

 

Moje soki od kilku sezonów powstają przy pomocy sokoparownika.


 

Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Na na Facebook'u Tutaj i ustaw Obserwowanie.


 

Co to jest sokoparownik?

 

To taki piętrowy garnek z rurką.

 

Cała zasada polega na przyrządzaniu soków owocowych poprzez gotowanie na parze.

 

Tak wygląda mój sokoparownik.

 

Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin.

 





Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C.

 

Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki:

 

Jak pasteryzować słoiki i butelki?

 

Porzeczki dokładnie przebieram, delikatnie myję, zostawiam na chwilę w sicie do ocieknięcia.

 
http://www.izagotuje.pl

 

 

Tak przygotowane czarne porzeczki zostawiam na 2-3 godziny przesypane cukrem, aby część cukru rozpuściła się w soku z owoców.

 

Kolejny krok to przygotowanie sokoparownika.

 

Jeśli chodzi o słodziwo, proponuję cukier trzcinowy (cena niestety jest wysoka) lub w ostateczności cukier zwykły, taki jakiego używały nasze mamy i babcie.


http://www.izagotuje.pl/

 



Do najniższego piętra sokoparownika nalewamy wody.

 

Ustawiamy na nim kolejny poziom, ten z rurką w którym będzie się zbierał nasz sok/syrop z czarnej porzeczki.

 

Wyżej stawiamy garnek-sito, w którym umieszczamy owoce zasypane cukrem i przykrywamy pokrywką.

 

Ile należy użyć cukru do domowego soku/syropu z czarnej porzeczki?

 

Jeden "wsad" z owoców czarnej porzeczki to około 2kg, a do tego wsypuję 0,7 kg cukru.

 

Aby uzyskać syrop, należy użyć więcej cukru.



Teraz włączamy kuchenkę na maksimum i czekamy, aż woda się zagotuje.

 

Zmniejszamy moc na przynajmniej połowę, woda ma się gotować, ma być para!

 

I tak gotujemy (sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba uzupełnić wody) sobie owoce około 40 minut do 1h.

 

Po tym czasie zmniejszamy moc do minimum i przelewamy gorący sok/syrop z czarnej porzeczki rurką (zdejmujemy spinacz blokujący z rurki) prosto do wcześniej przygotowanych butelek.

 

Gorący sok powinien sięgać pod sam korek.

 

Butelki zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.

 

Kiedy wydaje się nam, że to już koniec soku, przechylamy garnek (poziom z rurką) w stronę butelki i zlewamy go do końca.

 

Następnie pozostałe owoce zasypujemy jeszcze niewielką ilością cukru, lekko ugniatamy i gotujemy przez 10-15 minut, tak owoce puszczą ostatnie soki.

 

Sprawdź mój zestaw "NA ZDROWIE" tutaj oczywiście liczba osób, które mogą skorzystać z oferty jest ograniczona.

 

Co zrobić z pozostałymi z soku owocami?

 

Proponuję przetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki.

 

Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek.

 

Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów, sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj.




Przeczytaj więcej o:

 

Domowych Przetworach

 
http://www.izagotuje.pl/search/label/Przetwory

 

Sokoterapii

 
http://www.izagotuje.pl/search/label/Koktajle#uds-search-results
 

 

14- dniowej diecie warzywno-owocowej

 
http://www.izagotuje.pl/2015/06/dieta-oczyszczajaca-warzywno-owocowa-na-czym-polega-jadlospis-na-7-dni-w-pdf-600-kcal-dieta-ewy-dabrowskiej-jadlospis-na-7-dni.html