Sok z owoców bez gotowania. Tradycyjny Syrop z owoców do rozrabiania z wodą - prosty przepis. Sokoparownik i sok z czarnej porzeczki.
Domowe soki z owoców (truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie, wiśnie, etc.) a nawet syropy dodawane do wody, są znakomitą alternatywą niezdrowych gotowych soków kupowanych w sklepie.
Jak zrobić domowy sok z owoców?
Ile czasu muszę na to poświęcić?
Ile to będzie kosztować?
Domowy sok z owoców czarnej porzeczki to bardzo prosta sprawa, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu (jeśli oczywiście nie zbieramy tych owoców sami), a cena będzie uzależniona tylko od jakości kupionych owoców (jeśli nie zbierzecie je sami wyjdzie taniej) i użytego słodziwa.
Moje soki od kilku sezonów powstają przy pomocy sokoparownika.
Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Na na Facebook'u Tutaj i ustaw Obserwowanie.
Co to jest sokoparownik?
To taki piętrowy garnek z rurką.
Cała zasada polega na przyrządzaniu soków owocowych poprzez gotowanie na parze.
Tak wygląda mój sokoparownik.
Nasze ulubione domowe soki, to soki z malin.
Dziś natomiast nadszedł czas na domowe soki z czarnej porzeczki, pełne witaminy C.
Na samym początku przygotowuję butelki i nakrętki:
Porzeczki dokładnie przebieram, delikatnie myję, zostawiam na chwilę w sicie do ocieknięcia.
Tak przygotowane czarne porzeczki zostawiam na 2-3 godziny przesypane cukrem, aby część cukru rozpuściła się w soku z owoców.
Kolejny krok to przygotowanie sokoparownika.
Jeśli chodzi o słodziwo, proponuję cukier trzcinowy (cena niestety jest wysoka) lub w ostateczności cukier zwykły, taki jakiego używały nasze mamy i babcie.
Do najniższego piętra sokoparownika nalewamy wody.
Ustawiamy na nim kolejny poziom, ten z rurką w którym będzie się zbierał nasz sok/syrop z czarnej porzeczki.
Wyżej stawiamy garnek-sito, w którym umieszczamy owoce zasypane cukrem i przykrywamy pokrywką.
Ile należy użyć cukru do domowego soku/syropu z czarnej porzeczki?
Jeden "wsad" z owoców czarnej porzeczki to około 2kg, a do tego wsypuję 0,7 kg cukru.
Aby uzyskać syrop, należy użyć więcej cukru.
Teraz włączamy kuchenkę na maksimum i czekamy, aż woda się zagotuje.
Zmniejszamy moc na przynajmniej połowę, woda ma się gotować, ma być para!
I tak gotujemy (sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba uzupełnić wody) sobie owoce około 40 minut do 1h.
Po tym czasie zmniejszamy moc do minimum i przelewamy gorący sok/syrop z czarnej porzeczki rurką (zdejmujemy spinacz blokujący z rurki) prosto do wcześniej przygotowanych butelek.
Gorący sok powinien sięgać pod sam korek.
Butelki zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy wydaje się nam, że to już koniec soku, przechylamy garnek (poziom z rurką) w stronę butelki i zlewamy go do końca.
Następnie pozostałe owoce zasypujemy jeszcze niewielką ilością cukru, lekko ugniatamy i gotujemy przez 10-15 minut, tak owoce puszczą ostatnie soki.
Sprawdź mój zestaw "NA ZDROWIE" tutaj oczywiście liczba osób, które mogą skorzystać z oferty jest ograniczona.
Co zrobić z pozostałymi z soku owocami?
Proponuję przetrzeć przez sito i wykorzystać do zrobienia domowych deserów, ciasta, dżemów czy nalewki.
Ja z powodzeniem rok po roku używam wybranych owoców (takich pozostałości) do sporządzania domowych przepysznych nalewek.
Jeśli jednak stwierdzisz, że nie masz czasu lub ochoty stać przy garach i robić domowych przetworów, sprawdź moje soki, syropy i dżemy dostępne w Organic Farm. Tutaj.
Przeczytaj więcej o: