poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek na mase po treningu będzie niskokaloryczny.


Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu będzie niskokaloryczny.


Mam dziś bardzo ciekawą i przydatną informację dla wszystkich będących na diecie i korzystających w swoich posiłkach z ryżu.


(Często zapewne jako dodatku niskotłuszczowego.)


Nawet takie cuda natury spotykałam, na zajęciach przydarzył nam się pan, który układając dietę "
na masę" tak komponował posiłki:


śniadanie
ryż + kurczak, obiad kurczak + ryż, kolacja ryż + kurczak i oczywiście w ramach urozmaicenia posiłek po treningu kurczak + ryż.


Komentarze na ten temat pozostawię dla siebie, tak nakazuje mi dobre wychowanie.



Warto przeczytać: Dieta 1200 kcal. Mój poradnik i Dieta dla Ciebie w PDF Klik



Wracając do ryżu

naukowcy z American Chemical Society odkryli 

fenomenalny sposób, abyśmy mogli jeść 

więcej ryżu bez obawy o kalorie.


Konkretnie o co chodzi?


Jak wygląda zawartość składników odżywczych w ryżu?


100g suchego białego ryżu:


Energia: 344 kcal
Białko: 6,7 g
Tłuszcze: 0,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Błonnik: 2,4 g


Biały ryż ma wysoki IG Indeks Glikemiczny (osoby chore na cukrzyce wiedzą o co chodzi) co oznacza, że jego spożycie bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi i to przemawia na jego niekorzyść.


Dlatego ja rekomenduję spożywanie brązowego lub dzikiego ryżu, którego IG jest zdecydowanie niższy, energia z niego wyzwala się powoli, dzięki niemu dłużej czujemy się nasyceni.


Omawiany przeze mnie sposób wpływa na ilość wchłanianej skrobi w ryżu, zmieniając jej część na skrobię oporną, z której nie czerpiemy energii (czyli nie przyjmujemy kalorii).


Zauważyliście korzyść? 


Mamy ciągle tą samą ilość ryżu a kalorii nawet o 60 % mniej! Bingo!

Jak zapewne zauważyliście , w przepisie pojawia się mój ulubiony 

olej kokosowy.


*Moje największe odkrycie w zastosowaniu oleju kokosowego! Krem dzięki któremu na zawsze przestałam korzystać z niezbędnego kosmetyku zwierającego niebezpieczne Aluminium. Klik




Czego potrzebujmey aby tak przyrządzić ryż?

Składniki:


  • 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu

  • 1 szklanka wody

  • olej kokosowy


Do garnka wlewamy wodę (podałam przykładową ilość ryżu - istotne są proporcje!).


Po zagotowaniu dodajemy trochę oleju kokosowego - około pół łyżeczki.


Wrzucamy ryż i gotujemy według wskazań na opakowaniu.


Pamiętaj, aby uprzednio
ryż wyjąć z woreczka i opłukać!


Po ugotowaniu ryż odstawiamy na 12 godzin do lodówki.


I wystarczy. 


Nasz ryż ma nawet do 60% mniej kalorii!





A może moja sałatka z brązowym ryżem?







*Jak szybko i tanio zyskać piękny i zdrowy uśmiech? A wszystko bez wychodzenia z kuchni! Klik



*Mój ulubiony przepis na wegetariańskie lody! 3 składniki 10 minut! Klik









Kwestionowanie status quo to przejaw inteligencji.


Można wręcz powiedzieć, że osoba która niczego nie kwestionuje jest z medycznego punktu widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia...