Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet o 60%? Nauka potwierdza i podaje jeden prosty trik. Ryż brązowy czy ryż biały? Wystarczy olej kokosowy i posiłek po treningu będzie niskokaloryczny.
Mam dziś bardzo ciekawą i przydatną informację dla wszystkich będących na diecie i korzystających w swoich posiłkach z ryżu.
(Często zapewne jako dodatku niskotłuszczowego.)
Nawet takie cuda natury spotykałam, na zajęciach przydarzył nam się pan, który układając dietę "na masę" tak komponował posiłki:
śniadanie ryż + kurczak, obiad kurczak + ryż, kolacja ryż + kurczak i oczywiście w ramach urozmaicenia posiłek po treningu kurczak + ryż.
Komentarze na ten temat pozostawię dla siebie, tak nakazuje mi dobre wychowanie.
Warto przeczytać: Dieta 1200 kcal. Mój poradnik i Dieta dla Ciebie w PDF Klik
Wracając do ryżu,
naukowcy z American Chemical Society odkryli
fenomenalny sposób, abyśmy mogli jeść
więcej ryżu bez obawy o kalorie.
Konkretnie o co chodzi?
Jak wygląda zawartość składników odżywczych w ryżu?
100g suchego białego ryżu:
Energia: 344 kcal
Białko: 6,7 g
Tłuszcze: 0,7 g
Węglowodany: 78,9 g
Błonnik: 2,4 g
Biały ryż ma wysoki IG Indeks Glikemiczny (osoby chore na cukrzyce wiedzą o co chodzi) co oznacza, że jego spożycie bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi i to przemawia na jego niekorzyść.
Dlatego ja rekomenduję spożywanie brązowego lub dzikiego ryżu, którego IG jest zdecydowanie niższy, energia z niego wyzwala się powoli, dzięki niemu dłużej czujemy się nasyceni.
Omawiany przeze mnie sposób wpływa na ilość wchłanianej skrobi w ryżu, zmieniając jej część na skrobię oporną, z której nie czerpiemy energii (czyli nie przyjmujemy kalorii).
Zauważyliście korzyść?
Mamy ciągle tą samą ilość ryżu a kalorii nawet o 60 % mniej! Bingo!
Jak zapewne zauważyliście , w przepisie pojawia się mój ulubiony
olej kokosowy.
*Moje największe odkrycie w zastosowaniu oleju kokosowego! Krem dzięki któremu na zawsze przestałam korzystać z niezbędnego kosmetyku zwierającego niebezpieczne Aluminium. Klik
Czego potrzebujmey aby tak przyrządzić ryż?
Składniki:
- 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu
- 1 szklanka wody
- olej kokosowy
Do garnka wlewamy wodę (podałam przykładową ilość ryżu - istotne są proporcje!).
- 1/2 szklanki brązowego lub białego ryżu
- 1 szklanka wody
- olej kokosowy
Po zagotowaniu dodajemy trochę oleju kokosowego - około pół łyżeczki.
Wrzucamy ryż i gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Pamiętaj, aby uprzednio
ryż wyjąć z woreczka i opłukać!
Po ugotowaniu ryż odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
I wystarczy.
Nasz ryż ma nawet do 60% mniej kalorii!
A może moja sałatka z brązowym ryżem?
*Jak szybko i tanio zyskać piękny i zdrowy uśmiech? A wszystko bez wychodzenia z kuchni! Klik
*Mój ulubiony przepis na wegetariańskie lody! 3 składniki 10 minut! Klik
Kwestionowanie status quo to przejaw inteligencji.