Uśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste! Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki.
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe.
3 Składniki. 5 minut.
Wielkimi krokami zbliża się
lato i upały.
Tym samym otwieram sezon na lody!
Nie byłabym sobą, gdyby te lody nie były wyjątkowe.
Zdradzę wam tylko, że do zdjęcia musiałam zrobić drugą partię...
Dziecinnie Proste Domowe Lody Czekoladowe
Składniki:
- eko mleko kokosowe puszka,
- eko czekolada 1/3 kostki (jesli dasz gorzką dla posłodzenia dodaj ksylitolu do wody),
- ciepła przegotowana woda 150 ml (ja osłodziłam ją dodatkowo ksylitolem)
Jak to zamienić w Pyszne Lody Czekoladowe?
Z czajnika wodę wlej do miski, wrzuć czekoladę i ksylitol.
Mieszaj do rozpuszczenia.
Do miski dodaj mleko kokosowe.
Mieszaj mikserem do uzykania gładkiej masy.
Przelej do zamykanego pojemnika i odstaw do zamrażarki na około 3h.
To Wszystko! Smacznego!
Proponuję jeszcze do deseru dorzucić owoce lub orzechy - pycha!
Groźnie brzmiąca Salmonella to nic innego jak beztlenowa bakteria chorobotwórcza powodująca chorobę zakaźną Salmonelloza, którą potocznie nazywamy właśnie Salmonella.
Odkrył ją, tą Salmonella, pewien oczywiście amerykański uczony Daniel Salmon.
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, objawy pojawiają się dopiero po około 6-24 godzinach.
Najczęściej dochodzi do wymiotów, ostrej biegunki, gorączki sięgającej 40 st. Celsjusza, odwonienia i typowego kurczliwego bólu brzucha.
Z czym zjadamy tą Salmonella?
Zazwyczaj z zainfekowanymi jajami.
Jako przykład podam:
Na zainfekowane bakterią Salmonella pudełko na jaja położysz kawałek sera żółtego.
Wystarczy aby został nosicielem i nawet dokładna higiena przyrzadzania takiej jajecznicy nic nie da...
I tu warto podkreślić, że jaja wystarczy dokładnie umyć detergentem i wyparzyć wrzątkiem (10 sekund ) aby pozbyć sie ewentualnej bakterii Salmonella.
Wyrzucajmy też wspomniane już przeze mnie opakowania po jajach.
Pamiętajmy również o dokładnym myciu rąk bo bakterie są żywe i potrafią migrować.
Salmonella bowiem przyjaźni się równie blisko z mięsem drobiowym, rybami i nabiałem.
Rozpisałam się a miało być tylko o lodach!
Wracam do lodów.
Tradycyjne lody wyrabiane były z surowego jaja,
a już gotowe nie były poddawane procesowi pasteryzacji.
Poza tym, latem często dochodziło do pełnego lub częściowego rozmrożenia lodów a następnie ich ponownego zamrożenia.
I dokładnie razem z takimi lodami, zupełnie nieświadomi pochłaniamy bakterię Salmonella.
Nie! Więc Salmonella Wam tego Lata nie grozi.
Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 10 minut. Czy grozi Ci Salmonella ?
Prosty Przepis jak zrobić loda czekoladowego na patyku, w gałce, na urodziny i na lato.
Kwestionowanie status quo to przejaw inteligencji.
Można wręcz powiedzieć, że osoba która niczego nie kwestionuje jest z medycznego punktu widzenia martwa, gdyż brak aktywności mózgowej oznacza koniec życia...