niedziela, 22 marca 2015

Duszona karkówka z pieczarkami

Czy nie macie czasem ochoty 

na taki tradycyjny 

niedzielny obiad jak u mamy?





Niestety nas też w końcu naszło...


Padło na duszoną karkówkę z pieczarkami, 

do tego pure ziemniaczane, kiszony ogórek i papryka.



Składniki:



  • karkówka wieprzowa 500 g
  • pieczarki 300 g
  • cebula 200 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • czosnek 5 ząbków
  • szczypiorek 1 pęczek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • śmietana wiejska lub śmietanka 100 ml
  • mąka gryczana 2-3 łyżki
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Mięso myję, kroję na kawałki lub kotlety i nacieram solą, pieprzem.


Odkładam do lodówki na 1h.


W tym czasie obieram i kroję w plastry pieczarki, cebulę oraz czosnek w niewielką kostkę. 

Szczypiorek i natkę pietruszki siekam dosyć drobno.


Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulkę 

i przykrywam pokrywką.


Po zeszkleniu cebuli dorzucam pieczarki, podlewam wodą 

i dalej duszę do miękkości pod przykryciem.


Wyjmuję karkówkę z lodówki, każdy z kawałków obsmażam przez kilka sekund na rozgrzanej patelni 

(bez tłuszczu), co spowoduje zabezpieczenie przed zbytnim wysuszeniem mięsa podczas właściwej obróbki.


W garnku układam warstwami karkówkę i pieczarki 

z cebulą (razem z uzyskanym sosem z duszenia).


Zalewam wodą do poziomu mięsa, wody ma być niewiele.


Dodaję czosnek, szczypiorek, pietruszkę i domową Vegetę.


Duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości.


Do szklanki wlewam śmietanę/śmietankę dolewam trochę zimnej wody, mieszam.


Wsypuje 2/3 łyżki mąki gryczanej i dokładnie mieszam.


Powinna powstać gęsta zawiesina.


Na koniec rozprowadzam zawiesinę z sosem powstałym podczas duszenia.


Doprowadzam do zagotowania potrawy, 

mieszam i doprawiam do smaku. 


Gotowe.


Smacznego!