Domowe Masło Orzechowe
Używacie w kuchni masła orzechowego?
Dajecie je dzieciom? A czytacie etykietę? Ile tam jest faktycznie orzechów? Ile niebezpiecznego utwardzonego tłuszczu?
Wczoraj podczas wizyty w sklepie ze zdrową żywnością wzięłam do ręki słoiczek masła orzechowego i przeczytałam skład.
Nawet do zaakceptowania, choć niestety konserwant musi być..
Sama wielkość słoiczka sugerowałaby raczej sklep dla krasnali (wysokość około 8 cm..) a cena to 15 zł...
Oczywiście wpadłam na pomysł, żeby spróbować zrobić takie masło w domu.
Tylko w wersji zdrowej i bez konserwantów.
Składniki:
- orzechy nerkowca (najlepiej ekologiczne, bez dwutlenku siarki) 300 g
Orzechy nerkowca moczyć w wodzie przez minimum 5 h, aby zmiękły (można moczyć przez całą noc).
Odsączyć, rozdrobnić dokładnie blenderem.
Dodać łyżkę miodu (może być inne słodziwo używane w domu), 1/2-1 łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli.
Dokładnie wymieszać, spróbować i doprawić wedle gustu i smaku.
Gotowe!
Jak już zdobędę ziarna kakao to spróbuję zrobić czekoladowe mało orzechowe.
Smacznego!