wtorek, 17 marca 2015

Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne

Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki.
Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!".




I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek.


Problem pojawia się w momencie, kiedy otwieram kuchenne szafki a tam pustka..


A wymagania co do babeczek są: musza być wilgotne w środku, bezglutenowe i oczywiście pyszne.


Oto nasze ostatnie dzieło:


Składniki:


  • mąka gryczana 300 g
  • amarantus ekspandowany 1/2 szklanki
  • marchew 2 sztuki = 220 g
  • banan 1 sztuka = 100 g
  • brzoskwinie 2 sztuki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • mleko kokosowe 250 ml
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • płatki migdałowe 2 łyżki
  • olej kokosowy/rzepakowy 100 ml
  • laska wanilii
  • bezglutenowy proszek do pieczenia
  • cynamon 2 łyżeczki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • ksylitol/cukier trzcinowy/miód 1/2-3/4 szklanki



Marchew obieram i ucieram na najmniejszych oczkach. 

Banana i brzoskwinię kroje w kostkę 

(powinna być wyczuwalna podczas jedzenia). 

Zmielone siemię lniane mieszam w szklance z 100-150 ml ciepłej wody.


W dużej misce mieszam mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, cynamon, wiórki, płatki i ksylitol/cukier trzcinowy/miód. 

Następnie dodaję utartą na drobno marchew, pokrojone owoce i na końcu mokre składniki. 

Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy.


Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki.


Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem. Gotowe. 


Smacznego! 


Zapraszam do mojej kulinarnej Strefy Zdrowia!