Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne
Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki.
Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!".
I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek.
Problem pojawia się w momencie, kiedy otwieram kuchenne szafki a tam pustka..
A wymagania co do babeczek są: musza być wilgotne w środku, bezglutenowe i oczywiście pyszne.
Oto nasze ostatnie dzieło:
Składniki:
- amarantus ekspandowany 1/2 szklanki
- świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- olej kokosowy/rzepakowy 100 ml
- bezglutenowy proszek do pieczenia
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- ksylitol/cukier trzcinowy/miód 1/2-3/4 szklanki
Marchew obieram i ucieram na najmniejszych oczkach.
Banana i brzoskwinię kroje w kostkę
(powinna być wyczuwalna podczas jedzenia).
Zmielone siemię lniane mieszam w szklance z 100-150 ml ciepłej wody.
W dużej misce mieszam mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, cynamon, wiórki, płatki i ksylitol/cukier trzcinowy/miód.
Następnie dodaję utartą na drobno marchew, pokrojone owoce i na końcu mokre składniki.
Mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej ale lejącej masy.
Powstałą masę rozkładam łyżką do foremek na babeczki.
Piekę ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C z termoobiegiem. Gotowe.
Smacznego!