Najczęściej stosowaną dietą podczas typowego odchudzania jest
dieta ubogoenergetyczna.
Zapewne mało kto wie, że jest to jedna z podstawowych
diet chorobozależnych stosowanych w dietetyce.
Dziwnie brzmi?
Niestety, ponieważ otyłość czy nadwaga to choroby, które
w ostatnim czasie są bardzo popularne w naszym kraju.
Zajrzyj do naszego Sklepu Organic Farm, do końca maja indywidualna dieta odchudzająca sporządzona przez dietetyka jest w bardzo przystępnej promocji! Sprawdź tutaj.
Celem diety jest redukcja masy ciała (poprzez stopniowe
ograniczenie energii), zapewnienie prawidłowego funkcjonowania organizmu,
utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta oraz ograniczenie uczucia głodu.
Tak więc próżno tu szukać ekstra szybkiej utraty kilogramów
i jednoskładnikowej głodówki.
Zdrowa i bezpieczna dieta powinna być ubogoenergetyczna, a równocześnie
zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach.
Myślę, że pierwszym krokiem powinno być obliczenie swojego BMI oraz interpretacja wyniku.
Kolejny etap to ustalenie celu, czyli o ile chcemy zredukować
obecną masę ciała.
Dla osób otyłych źródłem energii, obok pożywienia, musi być
tkanka tłuszczowa.
W ten sposób redukujemy masę swojego ciała.
1g tkanki tłuszczowej to 7kcal, czyli 1kg tkanki tłuszczowej wyniesie nas 7000kcal.
Załóżmy więc, że planujemy „zrzucić” 1kg na tydzień( tzn.
7000kcal /7dni tygodnia = 1000kcal), co oznacza redukcję spożywanych kalorii w
ciągu każdego dnia o 1000kcal.
Takie założenia są raczej maksymalne, popularne i łatwiej
osiągalne są plany żywieniowe pomniejszone o 500kcal.
W kolejnym artykule zajmę się przedstawieniem wartości,
jakie powinny w tej diecie zajmować poszczególne składniki odżywcze.
(ile % diety powinny stanowić białka, tłuszcze i węglowodany)
Powiem również
krótko o zawartości procentowej poszczególnych posiłków na tle dziennego
zapotrzebowania energetycznego.
Bibliografia:
Wydawnictwo
Lekarskie PZWL „Dietetyka Żywienie
Zdrowego i Chorego Człowieka” Helena Ciborowska, Anna Rudnicka.