niedziela, 8 lutego 2015

Jabłecznik z kaszy jaglanej

Sezon na przeiębienie i katar w pełni.

Oto moja alternatywa dla słodkiego i tłustego ciasta.

Jabłecznik z kaszy jaglanej i brzoskwini.

 

 

Postanowiłam zmodyfikować nieco menu moich dzieci (w końcu jestem dietetykiem), 

aby je wspomóc w walce z katarem. 

Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych, ciekawych wpisów, wystarczy, że klikniesz Lubię To na Facebooku. Tutaj.


Jestem miłośniczką kaszy jaglanej (kupujemy tylko z pewnych źródeł)

i staram się zarazić tym samym moje dzieci. 

Poza tym, śmiało mogę ją polecić również rodzicom, 

popularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie 

(posiada krzemionkę). Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę E oraz lecytynę. 

Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne: magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.

Mogę zaryzykować stwierdzenie, że większość dzieci lubi ciasto jabłkowe a za kaszą raczej nie przepada.

Jeśli w twoim domu dominują ekologiczne, i

 naturalne produkty bez chemicznych dodatków,

zapraszam Cię do ORGANIC FARM. Sprawdź tutaj.

Tym razem połączymy zdrowe ze smacznym.

Oto przepis na ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami i brzoskwiniami.

Składniki:

 

 

  • kasza jaglana (sucha, nie ugotowana) 250g

  • jabłka 1200g (już obrane i pokrojone) ok 6 większych sztuk

  • brzoskwinie 1 sztuka, 120g

  • laska wanilii

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • dodatkowo dla chcących dosłodzić jabłka proponuję miód czy syrop klonowy


Jabłka myję, obieram, odkrajam część do wykorzystania

i ścieram na małych oczkach za pomoca robota kuchennego.

Brzoskwinię kroję na małe kawałki.

Kasze jaglaną przelewam zimną wodą, 

następnie płuczę we wrzątku i ponownie w zimnej wodzie 

- w ten sposób pozbędziemy się towarzyszącej jej goryczki.

Owoce wrzucam do dużej miski, 

dodaję kaszę jaglaną i mieszam wszystkie składniki.

Dodaję wanilię i cynamon oraz miód. 

Dokładnie mieszam i wykładam do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stC około 1h 20minut, 

pod koniec po prostu sprawdzam czy kasza się upiekła. 

Wyjmuję z piekarnika i czekam do wystygnięcia. 

Gotowe!

Smacznego!

 
 
 
 
 

Domowa, w 100% ekologiczna, wyrabiana ręcznie Vegeta.

 

Tylko dla moich czytelników teraz w specjalnej cenie.

 

Pospiesz się, oferta z obniżoną ceną jest ograniczona 14zł, 16zł, 10zł. Wejdź do Organic Farm Tutaj Klik.

 
 
 
 
 
 
http://www.organicfarm.sklepna5.pl/towar/1/domowa-vegeta-80g.html
 
 
 
 
 
 

 

Spróbuj też przepysznego Budyniu z Kaszy Jaglanej. Tutaj Klik.

 
 
http://www.izagotuje.pl/2015/02/budyn-z-kaszy-jaglanej.html