piątek, 16 października 2020

Prosty przepis na Zakwas z buraków, który zawsze działa. Zobacz jak zrobić zakwas z buraków szybki i prosty przepis.

 


Zakwas z buraków 

Czy istnieje przepis idealny? Raczej tak.

Podczas postu dr. Dąbrowskiej należy codziennie rano wypijać porcję zakwasu z buraków.

Nie każdemu niestety ten zakwas wychodzi, dlatego postanowiłam podzielić się moim przepisem - bo mi wychodzi zawsze piękny klarowny i smaczny zakwas.

 

Nigdy Ci nie wychodzi? Mi wychodzi zawsze ;-)

 

Dziś prosty przepis na zakwas z buraków, jeszcze od mojej babci.

 

Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz do Nas na Facebook'u. Tutaj.

 

 

Aby zrobić domowy zakwas z buraków potrzebujesz:

 

 

* 2 kg ekologicznych buraków

 

* 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody

 

* woda z ogórków kiszonych

 

* kilka ząbków czosnku (ja daje 4-5)


* liść laurowy 3-4 sztuki


* sól kłodawska/himalajska świeżo zmielona 2   czubate łyżki stołowe 


* wyparzony duży słoik (ja używam 3,5l) 


* kawałek gazy/pieluchy tetrowej i gumka recepturka do zabezpieczenia materiału

 

 


 

W garnku zagotowuję 2l wody do której dodaję sól. Mieszam sól do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia.

Buraki myję, obieram i kroję w grube plastry.

Na dnie słoika układam pokrojone plastry buraka, czosnek, liść laurowy.

Po wystygnięciu wody zalewamy nią słoik, następnie delikatnie mieszamy DREWNIANĄ łyżką zawartość.



Żaden burak nie może wystawać ponad poziom wody. 

Jeżeli u Ciebie wystaje dolej troszkę solanki lub dociśnij kamieniem/małym spodkiem/ małą obciążona zakrętką.

Słoik przykrywamy pieluchą/gazą i zabezpieczamy gumką/sznurkiem. 

Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce, zaglądamy do niego codziennie i mieszamy delikatnie przynajmniej raz dziennie. 

Jak rozpocznie się proces fermentacji zakwas będzie wyglądał tak:




Gdyby pojawił się od razu kożuch, delikatnie go zdejmujemy i czekamy postępując dalej jak wyżej.


Zakwas jest gotowy po kilku dniach (u mnie zazwyczaj 5-6 dni) poznasz ten moment po delikatnym zapachu kiszonki i ciemnym, intensywnym kolorze płynu.

Kiedy zakwas jest gotowy, przelewam do przez sitko do kilku szklanych (wcześniej wyparzonych buteleczek) i chowam do lodówki.

Podczas postu dr. Dąbrowskiej świetnie sprawdza się kilka małych butelek, jak widzę, że zostały 2 buteleczki w lodówce, wstawiam kolejny zakwas ;-)

Jeżeli nie masz czasu od razu poporcjować zakwasu - wstaw cały słój do lodówki - lodówka zatrzyma proces fermentacji.

 

 

Smacznego!!



  


Przeczytaj więcej o:

 

Kosmetykach Naturalnych ZUZOVE 

(uwaga uzależniają!!)



Domowych Przetworach


http://www.izagotuje.pl/search/label/Przetwory

 

Sokoterapii


http://www.izagotuje.pl/search/label/Koktajle#uds-search-results