Szukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania?
Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze?
Kasza jaglana w roli głównej.
Pamiętacie?
Popularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę).
Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B,witaminę E oraz lecytynę.
Uzupełnia nasz organizm w cenne składniki mineralne:magnez, wapń, fosfor, potas i żelazo.
Jeśli nie chcesz przegapić kolejnych podobnych wpisów, kliknij Lubię To na Facebook'u. Tutaj.
Czasem opłaca się włączyć telewizor.
Dziś trafiłam na świetne danie "ala budyń" z kaszy jaglanej.
Wystarczyła chwilka w kuchni i oto moja wersja (już przetestowana przez moje dzieci).
Składniki:
1/2 szklanki ekologicznej kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka (może być kozie, kokosowe, ryżowe lub takie jakiego używacie w domu)
miód, ksylitol lub inne używane w domu słodziwo
domowy sok malinowy (może być inny smak)
świeże lub mrożone owoce (u mnie były dziś truskawki)
1/2 łyżeczki zmielonych nasion czarnuszki (Sprawdź tutaj)
Kaszę jaglaną płuczę na sitku wrzątkiem a potem zimną wodą.
Gotuję kaszę do momentu wchłonięcia całej wody, następnie zalewam mlekiem i zagotowuję.
Gotuję ok 3 minuty. Lekko studzę i dodaję miód (tak aby temperaturą nie zabić jego zdrowotnych właściwości).
Przekładam do miski i dokładnie blenduję.
Przygotowuję owoce - kroję, ścieram, siekam.
Budyń przekładam do pucharków, polewam sokiem
(ilość zależy od nas samych) i posypuje owocami. Gotowe.
Smacznego!
Przeczytaj najpopularniejsze:
Sok - Naturalny Antybiotyk
Oczyszczający z toksyn organizm. Przepis.