Dla mnie to wszystko wydaje się proste i oczywiste.
Jednak z moich obserwacj wynika, że większość z Was w swoich domach nie zna podstawowych Złotych Zasad Obróbki Wstępnej Surowca...
Już wyjaśniam, Surowiec to składnik wyjściowy potrawy, może nim być przykładowo świeże, surowe jabłko.
Szalenie istotne są drobne niuanse, które mogą pozbawić takie jabłko większości składników odżywczych czy witamin!
Posłużę się prostym przykładem: chcąc przygotować wcześniej nasze jabłko, myjemy je, obieramy, kroimy i wrzucamy do miseczki z wodą.
Błąd! Przecież cenna Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie!
Taka czynność pozbawia nasze jabłko dużej porcji Witaminy C...
Poniżej znajdziesz moje Złote Zasady, które uchronią Cię przed takimi stratami.
Zapoznaj się, zapamietaj i przekaż dalej.
Jeśli chcesz dostawać kolejne części artykułu i inne najciekawsze informacje z bloga, zapraszam na Facebooka, kliknij Lubię To.
**Podstawowe czynności,
które wpływają na zmniejszenie strat składników odżywczych podczas obróbki
wstępnej**
Surowiec:
1. Myjemy w zimnej wodzie szybko, ale dokładnie,
2. Obieramy bardzo cienko,
3. Używamy noży i narzędzi ze stali nierdzewnej,
4. Rozdrobniony przechowujemy jak najkrócej,
5. Rozdrobniony zabezpieczamy przed dostępem tlenu i
światła (przykrywamy ściereczką lub pokrywą),
6. Rozdrobnionego nie przechowujemy w wodzie.
Jeśli wykorzystasz moje rady, zyskasz dodatkowe źródło Witamin i składników odżywczych.
W zdrowej kuchni ważna jest jakość przypraw i wzmacniaczy smaku.
Nie obiecuję, że wystarczy dla każdego.
W końcu to produkt naturalny i ekologiczny, więc oferta jest ograniczona ilościowo.
Koniecznie przeczytaj najważniejsze informacje w dziale:
*Naturalne Lekarstwa*
*Naturalne Kosmetyki*
*Naturalna Kuchnia*
Jeśli jeszcze nie używasz Spiruliny w codziennej diecie musisz koniecznie to zmienić!
Spirulina składa się w 60% z białka, co jest niezwykle istotne podczas diety.
Zobacz też inne, popularne wpisy:
![]() |