czwartek, 12 lutego 2015

Pieczeń Rzymska z Pieczarkami

Danie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno.

 

 

 

Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem 

do śniadania/kolacji.

 

Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami.



Składniki:


  • mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg

  • cebula 200g

  • pieczarki 300g

  • czosnek 3 ząbki

  • jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g

  • jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g

  • bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki

  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska



Gotuję dwa jaja na twardo.

 

Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia tłuszczu.

 

Do miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem, 

przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami. 

 

Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej.

Ponownie dokładnie mieszam. 

 

Doprawiam do smaku.

 

Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa. 

 

Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.

 

Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.

 

Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia, 

może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda.

 

Polecam również pod koniec pieczenia wyjąć foremkę i odlać uzbieraną wodę do zlewu. 

 

Gotowe. 

Smacznego!

 

 

Kaloryczność 100g potrawy = 177 kcal

 

Kaloryczność grubego plastra potrawy 

na zdjęciu 80g = 141,5 kcal