Pieczeń Rzymska z Pieczarkami
Danie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno.
Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem
do śniadania/kolacji.
Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami.
Składniki:
mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg
jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g
jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g
bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki
przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska
Gotuję dwa jaja na twardo.
Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia tłuszczu.
Do miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem,
przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami.
Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej.
Ponownie dokładnie mieszam.
Doprawiam do smaku.
Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.
Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.
Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.
Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia,
może się zdarzyć, że w trakcie pieczenia będzie się z niej lała woda.
Polecam również pod koniec pieczenia wyjąć foremkę i odlać uzbieraną wodę do zlewu.
Gotowe.
Smacznego!
Kaloryczność 100g potrawy = 177 kcal
Kaloryczność grubego plastra potrawy
na zdjęciu 80g = 141,5 kcal