czwartek, 19 marca 2015

Domowe Masło Orzechowe

Używacie w kuchni masła orzechowego? 

Dajecie je dzieciom? A czytacie etykietę? Ile tam jest faktycznie orzechów? Ile niebezpiecznego utwardzonego tłuszczu?


Wczoraj podczas wizyty w sklepie ze zdrową żywnością wzięłam do ręki słoiczek masła orzechowego i przeczytałam skład. 


Nawet do zaakceptowania, choć niestety konserwant musi być.. 


Sama wielkość słoiczka sugerowałaby raczej sklep dla krasnali (wysokość około 8 cm..) a cena to 15 zł... 


Oczywiście wpadłam na pomysł, żeby spróbować zrobić takie masło w domu. 


Tylko w wersji zdrowej i bez konserwantów.



Składniki:


  • orzechy nerkowca (najlepiej ekologiczne, bez dwutlenku siarki) 300 g
  • sok z cytryny
  • miód
  • sól himalajska


Orzechy nerkowca moczyć w wodzie przez minimum 5 h, aby zmiękły (można moczyć przez całą noc).


Odsączyć, rozdrobnić dokładnie blenderem. 


Dodać łyżkę miodu (może być inne słodziwo używane w domu), 1/2-1 łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę soli. 


Dokładnie wymieszać, spróbować i doprawić wedle gustu i smaku. 

Gotowe!


Jak już zdobędę ziarna kakao to spróbuję zrobić czekoladowe mało orzechowe.


Smacznego!