czwartek, 19 lutego 2015

Marchewka z Jabłkiem

W śród surówek nie może zabraknąć jednej z  moich ulubionych pozycji obiadowych.



Tarta marchewka z jabłkiem.


Pasuje zarówno do śniadania, obiadu jak i do kolacji.


Proszę tylko zwrócić uwagę na wielkość porcji.


Wyjątkowo w tej surówce występuje oliwa, jest niezbędna aby skorzystać z wit. A zawartej w marchewce.



Składniki:

  • Marchew 45g = 1szt. = 12 kcal
  • Jabłko 150g = 1szt. = 70 kcal
  • Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki = 22 kcal



Obrane jabłko ucieramy na tarce z dużymi oczkami.


Obraną marchew ucieramy na tarce z małymi oczkami.


Mieszamy marchew z jabłkiem i dolewamy oliwę, ponownie mieszamy wszystkie składniki.


Otrzymujemy porcję 200g surówki i 104 kcal.


W zależności od zapotrzebowania diety odmierzamy odpowiednią porcję.


Przykładowo, dla diety 1200 kcal, na śniadanie potrzebujemy porcji surówki 50 kcal, a więc odmierzamy połowę otrzymanej z przepisu porcji.


Gotowe!


Smacznego!