Marchewka z Jabłkiem
W śród surówek nie może zabraknąć jednej z moich ulubionych pozycji obiadowych.
Tarta marchewka z jabłkiem.
Pasuje zarówno do śniadania, obiadu jak i do kolacji.
Proszę tylko zwrócić uwagę na wielkość porcji.
Wyjątkowo w tej surówce występuje oliwa, jest niezbędna aby skorzystać z wit. A zawartej w marchewce.
Składniki:
- Marchew 45g = 1szt. = 12 kcal
- Jabłko 150g = 1szt. = 70 kcal
- Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki = 22 kcal
Obrane jabłko ucieramy na tarce z dużymi oczkami.
Obraną marchew ucieramy na tarce z małymi oczkami.
Mieszamy marchew z jabłkiem i dolewamy oliwę, ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Otrzymujemy porcję 200g surówki i 104 kcal.
W zależności od zapotrzebowania diety odmierzamy odpowiednią porcję.
Przykładowo, dla diety 1200 kcal, na śniadanie potrzebujemy porcji surówki 50 kcal, a więc odmierzamy połowę otrzymanej z przepisu porcji.
Gotowe!
Smacznego!